Huoli-ilmoituksen tekeminen on ikäihmisestä välittämistä

 Oli raikas ja viileä kevät ilta. Palasimme ystäväni kanssa kävelyltä. Kerrostalon rappukäytävässä vastaan käveli naapurin vanha rouva vähissä vaatteissa ja sisätossut jalassa. Rouva tervehti meitä ystävällisesti ja kaiveli taskujaan. Hän kertoi olevansa menossa kauppaan ja etsi puhelinta taskuistaan. Katsoimme ystäväni kanssa toisiamme hämmentyneenä. Tarjosimme apua puhelimen etsintään ja kerroimme, että ulkona on kylmä. Kävelimme portaat ylös ja huomasimme, että hänen huoneistonsa ulko-ovi oli jäänyt raolleen. Rouva otti meidät luottavaisesti kotiinsa. Puhelin löytyi etsinnän jälkeen kylpytakin taskusta. 

Kyselimme rouvan tilanteesta ja pohdimme, mitä tulisi tehdä. Rouva vaikutti hyvävointiselta ja ruokaakin näytti olevan keittiössä. Keskusteluissa kävi ilmi, että rouvalla ei ollut omia lapsia ja mies oli kuollut joitakin vuosia sitten. Sisko asui samassa kaupungissa ja he pitivät yhteyttä viikoittain. Rouva oli hiukan häpeissään tilanteesta ja lupasi palata kauppa-asioihin seuraavana päivänä. Tilanne näytti hetkellisesti selkeytyvän, mutta jokin ei tuntunut täysin oikealta. Pohdimme, mitä tulisi tehdä varmistaaksemme, että rouva saa tarvitsemaansa tukea. Lopulta päätimme tehdä huoli-ilmoituksen rouvasta. 

Väestön ikääntyessä yhä useampi ihminen asuu kotona pidempään, vaikka heidän toimintakykynsä on heikentynyt. Ikääntyneiden hyvinvointi on koko yhteiskunnan vastuulla. Jokaisen meistä on tärkeä kiinnittää huomiota ympärillä eläviin ihmisiin. Oletko huolissasi naapurissa asuvan ikäihmisen terveydestä, hyvinvoinnista tai turvallisuudesta? Onko esimerkiksi ystäväpiirissäsi ikäihminen, jonka hyvinvointi mietityttää? Voit auttaa ottamalla huolen puheeksi ja tehdä tarvittaessa huoli-ilmoituksen. 


Kuva 2, Picture

Kuva: Pixapay

 

Mikä on huoli-ilmoitus ja kuka sen voi tehdä? 

Voit tehdä huoli-ilmoituksen eli ilmoituksen sosiaalihuollon tarpeessa olevasta henkilöstä, jos sinulla herää huoli esimerkiksi ikäihmisen terveydestä, hyvinvoinnista tai turvallisuudesta. Huoli-ilmoitus on tärkeä väline, jolla voidaan varmistaa, että jokainen saa tarvitsemaansa apua oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. 

Huoli-ilmoituksen tekeminen on tarkoitettu kiireettömiin tilanteisiin ja sen voi tehdä kuka tahansa joko omalla nimellään tai halutessaan nimettömästi. Viranomaisilla on vanhuspalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaan velvollisuus tehdä huoli-ilmoitus, mutta muille kansalaisille se on oikeus. Kiireellinen huoli-ilmoitus tehdään soittamalla sosiaali- ja kriisipäivystykseen tai hätänumeroon 112.

 

Huoli-ilmoituksen vaikutukset ikäihmisen elämään ja hyvinvointiin? 

Huoli-ilmoituksen tekeminen ikääntyneestä herättää usein kysymyksiä. Mitä tapahtuu seuraavaksi ja mitä toimenpiteitä huoli-ilmoitus käynnistää? 

Ilmoituksen vaikutukset riippuvat sen sisällöstä ja kunnan/hyvinvointialueen toimintatavoista, jotka voivat vaihdella alueittain. Joka tapauksessa viranomaisilla on velvollisuus reagoida huoli-ilmoitukseen. Yleensä huoli-ilmoituksen perusteella selvitetään ikääntyneen tilanne ja kartoitetaan mahdolliset palvelutarpeet. 

Ikääntyneelle voidaan järjestää kotihoitoa tai muita kotona asumista tukevia palveluita, mikäli hän tarvitsee apua arjessa selviytymiseen. Jos todetaan, et kotiin vietävien palveluiden tuki ei enää riitä, voidaan hänelle etsiä paikkaa hoitokodista tai palvelutalosta. 

Jos ikääntyneellä on läheisiä, kutsutaan heidät usein mukaan keskusteluun ja päätöksentekoon. Läheiset voivat tarjota tukeaan sekä auttaa parhaan mahdollisen ratkaisun kartoittamisessa. 

Huoli-ilmoituksen tavoitteena on varmistaa, että ikääntynyt saa tarvitsemansa tuen ja palvelut, jotta hänen elämänlaatunsa pysyy mahdollisimman hyvänä ja turvallisena. Jos sinulla herää huoli läheisestäsi voi ilmoituksen teko olla askel kohti parempaa arkea.  

Kirjoittajat, geronomiopiskelijat: Jenny, Jenni, Katja, Heli ja Mari

 

Lähteet 

Eläkkeensaajien keskusliitto. 2025. Haettu osoitteesta 20.03.2025: https://www.ekl.fi/edunvalvonta/sote-palvelut/huoli-ilmoitus/ 

Seniori info. 2022. Haettu osoitteesta 20.03.2025: https://seniori.info/huoli-ilmoituksen-tekeminen/ 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Turvaa ja tukea ikääntyneille väkivallan uhan alla